avagy hogyan működik a közpénzfelhasználás

A közpénz mindenkié

A közpénz mindenkié

Mi is az a közpénz?

avagy az enyém, tiéd(?), miénk...

2023. január 13. - Varga Benedek

Költői a kérdés. Mindenki tudja, hogy mi is az a közpénz, bár nem hiszem, hogy bárki is azon gondolkodott volna, hogy definiálja. Közpénz tulajdonképpen az a pénz, amiből az állam, az önkormányzatok gazdálkodnak. Amiből támogatásokat, pályázati pénzeket juttattnak az arra érdemeseknek. Ami mégis közös jellemző, az az, hogy a közpénz az tőlünk, a közösségtől ilyen-olyan módon beszedett pénz, amit aztán az arra feljogosítottak felhasználnak, szétosztanak. Ezért fizetünk gyakorlatilag az élet szinte minden területén adót, illetéket, járulékot, büntetést... etc. Ezek a pénzek kerülnek abba a "nagykalapba", amiből aztán majd az arra feljogosítottak eldöntik, hogy mit és milyen mértékben finanszíroznak. 

Ami tehát bizonyos, hogy a közpénz semmiképpen nem azoknak a magánvagyona, akik végül eldöntik, hogy mire költik. Ezt támasztanák alá azok a különböző jogszabályokban rögzített rendelkezések, amelyek arra hivatottak, hogy megakadályozzák a közpénz kalapba való illetéktelen benyúlkálást. De mint minden szabály, ez is csak annyit ér, amennyit betartanak belőle. És valljuk be nagy a kísértés. Ott van az a sok pénz, aztán ott vannak azok a fránya szabályok is, amelyek hála a Jóistennek nem olyan túlságosan rigorózusak. És persze fontos arra is gondolni, hogy mi van ha lebukik valaki. Ilyenkor jön a kockázatelemzés. Mármint a döntéshozó személyes lebukásának kockázatáról szóló elemzés. Megéri-e lenyúlni a pénzt összevetve az érte kapható büntetésből származó veszteséggel. Azt hiszem, hogy egyelőre még pozitív a szaldó, azaz érdemes lenyúlni, mert több marad, mint ami veszik.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha vannak olyan jogszabályok, amelyek épp a közpénzek tisztességes felhasználását hivatottak biztosítani, akkor hogy a fenébe lehet mégis lenyúlni belőle. A válasz egyetlen szó: ésszel. Ugyanis nincs olyan szabály, ami teljesen kizárná annak a lehetőségét, hogy ki lehessen játszani. Pláne igaz ez ezekre a sokszor emlegetett közpénzek védelmét hivatott jogszabályokra. Kezdve az államháztartási törvénytől, befejezve a közbeszerzési törvényig és a hozzájuk kapcsolódó mindenféle sallang jogszabályokra. Itt is mindig megtalálható az a "hungarikum", amit kiskapu néven szoktunk emlegetni. Bár néha még kerítés sincs. De kiskapu az mindig van és lesz. És ami ezekben nagyon fontos: pártsemlegesek. 

A következőkben néhány olyan technikára szeretném a figyelmet felhívni, ami teljesen törvényesnek és szabályosnak tűnik, de az végeredmény mégis a közpénzekből való irányított részesedés. Ha érdekli a téma, akkor tartson velem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozpenzem.blog.hu/api/trackback/id/tr5018025216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2023.01.16. 09:54:23

Mindenki tudja, mi az.
De mindenbe belepofázni csak az elmúlt 12 évben divat.

Motorogre 2023.01.16. 09:54:27

Tévedsz: többen is igen intenzíven gondolkoztak azon, mi lehet a közpénz definiciója (pl. Klicsu László jogászprofesszor). Mert sem az Alaptörvényben, sem az üvegzseb törvényben vagy államháztartásról szóló jogszabályokban sincs egységes definició - csak amolyan laza "körülírás". Azaz egy olyan fogalom, amit kb. mindenki tud, ért , az "útviszonyoknak megfelelő sebesség" . A közpénz költésére a közbeszerzési rendeltetett - kíváncsian várom mit írsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.16. 09:54:33

Közpénz = ami a ballibek szerint Soroséknak járna, de Zorbán másra költi.
süti beállítások módosítása